СЪВЕТИ

Да си родител е отговорност, но и истинско щастие. Вече близо 30 години Бочко събира съвети и полезни хитринки в помощ на родителството. Благодарение на вас, които ни изпращате въпроси и на нашите експерти – технолозите в Шумен, събрахме тонове полезна информация за грижа за бебето. Потърсете по категория продукти или по предназначение чрез филтъра.

Как се третират бебешките крусти? Появата на крустите не налага медицинска терапия. Обичайно те изчезват до края на първата година на бебето, като пикът им…

Как се третират бебешките крусти?

Появата на крустите не налага медицинска терапия. Обичайно те изчезват до края на първата година на бебето, като пикът им е около 3-я месец. Млечните корички са близки по произход и третиране на пърхот при подрастващи и възрастни, но изискват специализирани за бебета и тяхната чувствителна кожа продукти. С неподходящо третиране или с нередовна хигиена, натрупаните крусти създават възможност за възпаления и дори необходимост от лечение.

В масовият случай крустите обхващат зоната на фонтанелата. Знаем, че тази зона се третира с изключително внимание в първата година докато се втърди. Затова действията за отстраняване на коричките в областта на фонтанелата са ограничени. Млечните корички по всички зони на главата не бива да се третират механично с чоплене, дърпане и откъсване.

Лесно и удобно, по време на редовната баня на бебето, бебешките крусти се третират ефективно със специализиран измивен продукт. Такъв е новият Бочко Шампоан за чувствителна кожа и против крусти. Спомага за ефективното отстраняване на крустите и ограничава бъдещата им поява.

Ако не разполагате със специализиран измивен продукт против крусти, може да ползвате мазен крем или бебешко олио. Нанасяте мазния продукт върху коричките и изчаквате 5-10 минути докато омекнат. Измивате и сресвате косата с бебешко гребенче.

Как изглеждат и къде се появяват бебешките крусти? Най-често засегнати от крусти са окосмените части на главата – предимно частта на фонтанелата. Могат да се наблюдават и по…

Как изглеждат и къде се появяват бебешките крусти?

Най-често засегнати от крусти са окосмените части на главата – предимно частта на фонтанелата. Могат да се наблюдават и по челото, веждите и зад ушите. Случва се да се появят и по слабините. Твърде вероятно е да наблюдавате наличие на млечни корички от първия месец на бебето до края на първата му година, но спорадично е възможно да се наблюдават до 7та година, а в редки случаи и по-късно. Натрупването на крусти върху кожата създава усещане за втвърденост,  сърбеж и дори неприятна миризма.  Някои бебета няма да реагират на появата на крусти докато не ги забележите вие. При други ще има ясни сигнали за дискомфорт като яростно въртене на главата с цел да се почешат, лошо настроение и плач.

При някои бебета крустите са незабележими светли люспички. При други изглеждат доста неприятно –  жълти, кафеви или оранжеви втвърдени корички. Може да са на малки гнезда/струпвания/ или да обхващат голяма площ по главата на бебето, стигайки до веждите и зад ушите.

В масовият случай крустите обхващат зоната на фонтанелата. Знаем, че тази зона се третира с изключително внимание в първата година докато се втърди. Това е и едно от местата по тялото на бебето, което подлежи на редовен контрол от педиатър. Затова действията за отстраняване на коричките в областта на фонтанелата са ограничени. Млечните корички по всички зони на главата не бива да се третират механично с чоплене, дърпане и откъсване.

Какво причинява появата на бебешки крусти? Бебешките крусти, познати още като млечни корички или бебешка кал, представляват струпване на себум и ненужни (мъртви) кожни клетки  по…

Какво причинява появата на бебешки крусти?

Бебешките крусти, познати още като млечни корички или бебешка кал, представляват струпване на себум и ненужни (мъртви) кожни клетки  по кожата на бебето. Задържането и затоплянето на тези излишни клетки създава идеална среда за развитие на микроорганизми и възможност за развитие на възпалителен процес.

Бебешките крусти не са болестно състояние и в масовия случай нямат нужда от специално третиране. Редовната хигиена на бебето с подходящи средства регулира тяхното състояние и ограничава появата им.

Какви са причините за появата на бебешки крусти?

Бебешката кожа няма добре развита естествена защита. Естествената кожна бариера се формира постепенно  от раждането до 12 месеца и се доразвива до юношеството, когато рН на кожата достига около 5, така че да има естествена защита от болестотворни микроорганизми.

В бебешка възраст кожата е склонна към натрупване на себум. Производството на себум започва почти веднага след раждането. Потните и мастните  жлези при новородените секретират обилно и това води до сплъстяване/струпване/ на ненужни кожни клетки. Най-много мастни жлези, секретиращи себум, има на лицето и скалпа. Затова и млечните корички се натрупват най-много там.

В първите месеци бебетата са физически ограничени в действията си и за елементарни състояния на дискомфорт имат нужда от помощ.  Възрастните и порасналите деца могат да се почешат, срешат, изкъпят и избършат. Така се отстраняват ненужните клетки от повърхността на кожата.  Бебетата не умеят това. Те демонстрират дискомфортните си състояния емоционално и шумно, търсейки помощ.

Появата на крустите не налага медицинска терапия. Обичайно изчезват до края на първата година на бебето, като пикът им е около 3-я месец. Млечните корички са близки по произход и третиране на пърхот при подрастващи и възрастни, но изискват специализирани за бебета и тяхната чувствителна кожа продукти. С неподходящо третиране или с нередовна хигиена, натрупаните крусти създават възможност за възпаления и дори необходимост от лечение.

За какво се използват сапунените блокчета? Крем-сапуните Бочко са подходящи за ежедневна хигиена на бебета, деца и възрастни. Препоръчваме ги за бързо измиване при смяна на…

За какво се използват сапунените блокчета?

Крем-сапуните Бочко са подходящи за ежедневна хигиена на бебета, деца и възрастни. Препоръчваме ги за бързо измиване при смяна на пелените или хигиена на тялото. Не са подходящи за почистване в зоната на очите.

Защо сапуните Бочко се наричат крем-сапун? Крем-сапуните включват добавена омекотяваща активна съставка, наречена сърфектант или хидратантен крем. Тя подобрява усещането за мекота и влажност на кожата…

Защо сапуните Бочко се наричат крем-сапун?

Крем-сапуните включват добавена омекотяваща активна съставка, наречена сърфектант или хидратантен крем. Тя подобрява усещането за мекота и влажност на кожата след измиване с бебешкия сапун.

Ако пъпчето не е паднало? Кожният остатък от пъпната връв ще падне естествено няколко дни след раждането. Ако това не е станало в родилния дом,…

Ако пъпчето не е паднало?

Кожният остатък от пъпната връв ще падне естествено няколко дни след раждането. Ако това не е станало в родилния дом, е необходимо да полагате допълнителни грижи вкъщи. Обтривайте около него с тампонче, напоено със спирт при ежедневния тоалет и не къпете бебето с течаща вода. Правете ежедневния тоалет с влажна памучна кърпа или пелена от тензух. Почиствайте с чиста вода. Това е напълно достатъчно за бебето. След падането на пъпчето, ще можете да къпете бебето във ваничка или под течаща вода.
Екипът на Бочко

Първата баня на бебето. Още в първите дни, по време на къпането, придържайте бебчето върху коремче в дланта си, така че водата да се…

Първата баня на бебето.

Още в първите дни, по време на къпането, придържайте бебчето върху коремче в дланта си, така че водата да се стича по тила и гръбчето. Обливайте го с другата ръка. Така ще осигурите усещане за сигурност в мъничето. С времето ще усетите кога е готово само да стои във ваничката.
Екипът на Бочко

Как избираме продукт за първата баня на бебето? Къпането на бебето в първите месеци включва косата и тялото. Затова е препоръчително да използвате един продукт с комбинирани измиващи…

Как избираме продукт за първата баня на бебето?

Къпането на бебето в първите месеци включва косата и тялото. Затова е препоръчително да използвате един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано ниво на рН. Шампоанът за коса и тяло Бочко ще отговори на твоите високи изсквания и ще се грижи кожата и косата на бебето да бъдат чисти и защитени.
Екипът на Бочко

Съвети за бебешката баня. Когато подготвяте бебешката баня, затоплете водата предварително до 37⁰С в съда, в който ще къпете бебето. Лесно ще проверите температурата,…

Съвети за бебешката баня.

Когато подготвяте бебешката баня, затоплете водата предварително до 37⁰С в съда, в който ще къпете бебето. Лесно ще проверите температурата, като потопите лакътя си. Така топлината на водата ще бъде близка до температурата на тялото. Поставете в близост измиващия продукт и малък съд, с който ще обливате бебето. Подсушаването на бебето в първите дни препоръчваме да правите с тънка памучна пелена или тензух с попиващи движения, без да търкате кожата.
Екипът на Бочко

Играта в банята Не оставяйте малкото детенце без надзор в банята, дори да стои достатъчно стабилно. Осигурете му канчета, купички и играчки, с…

Играта в банята

Не оставяйте малкото детенце без надзор в банята, дори да стои достатъчно стабилно. Осигурете му канчета, купички и играчки, с които да играе и ще се учидите колко дълго и съсредоточено може да бъде то, като прелива вода и пяна от един съд в друг.
Екипът на Бочко

Кога да сменим бебешкия шампоан? Бебето започва да стои самостоятелно около шестия си месец. Скоро след това то стои достатъчно стабилно, за да го поставите…

Кога да сменим бебешкия шампоан?

Бебето започва да стои самостоятелно около шестия си месец. Скоро след това то стои достатъчно стабилно, за да го поставите седнало във ваничката или в басейнче. Играта става още по-забавна, когато може да пляска активно с ръчички, а банята се превръща в щура игра. Около първата годинка бебето вече е достатъчно стабилно, за да не потъне във ваната, има интерес към игра с балончета, не плаче, когато водата се стича по очите му. Това е идалният момент да разнообразите банята на бебето с ароматен и цветен измиващ продукт. Цветовете и ароматите ще насърчат бебето за игра и ще развият сетивността му по отношение на различните аромати и цветове. А както всички знаем, играта е най-интуитивният и естествен начин на детето да учи.
Екипът на Бочко

Можем ли да къпем бебето под душа и кога? Мъниците много обичат да подражават на възрастните и може да поискат да се къпят под душа много преди мама и…

Можем ли да къпем бебето под душа и кога?

Мъниците много обичат да подражават на възрастните и може да поискат да се къпят под душа много преди мама и татко да са готови за това. Снабдете се с мека гъба и оставете малчо да се сапунисва сам с комбиниран шампоан, правейки пухкава пяна. Така ще измие достатъчно добре и косата, и тялото си. Бъдете наблизо, за да го предпазите от подхлъзване и падане и го проверявайте често. За изплакването помагайте винаги, или поне докато стане на пет годинки.
Екипът на Бочко

Как да срешем косата без хленч? За да улесните процедурите по ресане и приготовленията за излизане, придайте на спрей-балсама Бочко „вълшебни функции“. Поставете го на видно…

Как да срешем косата без хленч?

За да улесните процедурите по ресане и приготовленията за излизане, придайте на спрей-балсама Бочко „вълшебни функции“. Поставете го на видно място при аксесоарите за коса, но далеч от достъпа на малкото дете. Така то ще знае, че може да разчита на него винаги при ресане. Контролирайте употребата на балсама само от възрастен, защото той е специален и вълшебството му „работи“, само ако малкото дете не вижда как се нанася. Така ще ограничите броя впръсквания и ще нанесете достатъчно количество за улесняване на разресването, без да предозирате нежната детска коса.
Екипът на Бочко

Не открихте отговор на въпроса си тук? Пишете ни.