Въпроси & Отговори

Да си родител е отговорност, но и истинско щастие. Вече над 25 години Бочко събира съвети и полезни хитринки в помощ на родителството. Благодарение на нашите експерти – технолозите в Шумен, както и на партниращите автори-специалисти, събрахме за вас полезна информация за грижа за бебето.

Автори-специалисти: Десислава Бетова (акушерка, консултант по кърмене, майка на три деца), Десислава Иванова (родител и специалист по системата за ранно детско развитие КиндиРу), Мариана Донкова (основател на сайта detetoigrae.com).

 • Можем ли да ползваме бебешки перилен препарат за прането на възрастните?

  Да, можете. Бебешките перилни препарат са създадени от по-деликатни измиващи съставки и с по-нежни аромати. Това ще гарантира деликатна грижа за тъканите и кожата на всички членове на семейството. Не очаквайте обаче прането да има дълготраен и силен аромат.
  Екипът на Бочко

 • До кога да перем бебешките дрешки отделно от тези на възрастните?

  За предпочитане е до 3-ата годинка да перете бебешките дрешки и бельо отделно от тези на останалите членове на семейството. Съставки от парфюми, грим, бои и други продукти, използвани в ежедневието на възрастните, могат да се прехвърлят в дрехите на бебето.

 • С какво да перем бебешките дрешки и бельо?

  Масовите перилните препарати за възрастни обикновено са силно ароматизирани и имат много активни почистващи съставки. Препаратите, които са предназначени за хора с чувствителна кожа, както и за бебета и деца, съдържат по-деликатни почистващи съставки, както и специално подбрани хипоалергенни аромати или са дори без аромат. За да гарантирате дезинфекция на бебешкото пране, перете дрешките на по-високи температури. Изглаждайте с ютия дрешките и завивките на бебето. Така ще ги подложите на още една защита, ако са били на простора и ще ги направите още по-меки и гладки, дори ако не ползвате омекотител при прането.

 • Можем ли да ползваме бебешкия препарат за съдове за цялото домакинство?

  Да, можете. При по-упорити замърсявания на съдовете, рзатворете повече от препарата в гореща вода и потопете съдовете за известно време. Четете инструкциите за употреба и дозировките, описани на етикета на продуктите.

 • До кога да дезинфекцираме бебешките съдове, шишета и залъгалки?

  Дезинфекцията на бебешките съдове и принадлежности се прави в първите месеци на бебето и може да продължи по желание на родителите до края на първата годинка. След като захраните бебето с твърди храни, може да преминете към стандартно почистване с гъба и измиващ препарат, предназначен за бебешки съдове.
  Екипът на Бочко

 • С какво да почистваме бебешките съдове?

  Масово разпространените препарати за съдове се различават от бебешките по това, че съдържат различни оцветители, различни съставки за по-активно измиване на мазнини, както и силни аромати. Бебешките продукти са с деликатни почистващи съставки, без оцветители и с подбрани хипоалергенни аромати.

Не открихте отговор на въпроса си тук? Пишете ни.