Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Стерилизирането
Kъде да спрем
24 март 2016. Без категория

Чували ли сте каква е разликата в отглеждането на първо, второ и трето дете? Ако не сте, ето я - при първото дете всичко се стерилизира поне 6 месеца. Ако биберона падне на земята, то той първо се измива с топла вода и препарат за бебешки съдове, а след това се стерилизира. При второто дете падналият биберон се измива с топла вода, а понякога и с препарат за бебешки съдове. А при третото дете падналата на земята залъгалка просто се забърсва и се дава на бебето. 

 От личен опит мога да кажа, че въпреки голямото ми желание второто дете да го отглеждам по изпитаната схема от първото, не е възможно. Просто, защото аз стерилизирам всичко, а каката просто й подава падналите на земята мръсни играчки. Съответно бебка старателно ги облизва и нагризва и отново ги изхвърля. И пак каката ги взима и й ги дава, и отново тя си ги пъха в устата, за да провери как са на вкус :)

 Как да стерилизирам? Как да я предпазвам от микроби и зарази? Нямам идея! Наистина нямам идея! Стискам палци и се моля да не се разболее от хепатит, това е. Вкъщи колкото мога почиствам. Пускам прахосмукачка, през няколко дни измивам подметките на домашните чехли, мия подовете. Стерилизирах бутилките за мляко и вода до шестия й месец, сега просто ги накисвам в гореща вода и прибавям препарат за бебешки съдове. Вече нямам сили да гладя всичките й дрешки и завивки, гладя само много смачканите. 

 Надявам се, че постъпвам правилно. Ако не друго, то поне си създава естествен имунитет :)

 А вие стерилизирате ли?             

5 коментара 51 харесвания
Коментирай
Коментари ( 5 )
Надежда Стоянова преди 4 месеца и 4 дни
Аз стерилизирах след всяко хранене около 10 дни. После го правех веднъж дневно. Така беше до шестия месец. В следващите два- три месеца стерилизирах веднъж на две седмици или ако синът ми е болен, всеки ден. След това спрях. Използвах стерилизатор за микровълнова. Относно гладенето - все още гладя всичко (1 г. и 9 мес.). Не го правя само от хигиенна, но и от естетична гледна точка.
Сузан Ибишева преди 4 месеца и 4 дни
Синът ми навършва осем месеца след два дни. Все още стерилизирам всичко - от шишета и биберони, до купички за хранене и лъжички. Преди това накисвам в препарат за бебешки съдове. Вярно вече не стерилизирам на всяко хранене - шишетата например след ядене измивам, после ги изплаквам с преварена вода и пак ги ползвам за следващото хранене. Все още гладя, от около една седмица минах на гладене само на бодита, чаршафи и пелени. Според мен това, че нашите на баби не са им стерилизирали и т.н. е много грешно извинение - все пак в миналото е нямало толкова болести и особено алергии, както сега. А за котленият камък, ако ми се наложи да стерилизирам в тенджера (имам ел.стерилизатор, но ако сме на гости на бабите например), аз лично ползвам минерална вода.
Йорданка Иванова преди 4 месеца и 4 дни
Стерилизирам,когато са чисто нови.Нямам стерилизатор,използвам обикновена тенджера.Още няколко пъти и се отказах,защото побеляват от котлен камък.Сега ги мия с препарат за съдове(не спец. бебешко) и с вряла вода изплаквам.Още му гладя дрехите.Той е на почти 4 месеца и е единствено дете.
веселина савова преди 4 месеца и 5 дни
Здравейте, аз имам дъщеричка на 5 месеца и още мия шишетата и бибероните с препарат и после в стерилизирам. Чела съм мн по този въпрос кога трябва да се спре целия тозипроцес и да стигна само до миенето с препарат, и в повечето информация се пише около 6-тия месец. Според мен всяко бебе е индивидуално, различно се развива, в различна среда живее и няма точна формула за нищо. Трябва просто да се стараем да е почистено, проверено редовно и малко усилия за стерилизация понедо 6-тия месец ;) както обичам да казвам.. Баба ти само с стерилизирани шишета и беберони са я хранели :))) пък като почнат да излизат навън, по площадките и започнат да пипат не може всеки път да я издебвам дали ще си налапа ръцете, все пак всичко трябва да се опита :D за ггладебето просто не виждам смисъл след определен период, детето след 6-7 месеца вече е "променило" своята кожа, не е новородено, което е свикнало с водната среда сблъскало се е с външната среда, температурните условия, сухотата и се е пригодило към новата обстановка-кожата вече не е така чувствителна. Според мен е необходимо гладене вече само на бельото и калъвките, с които то има пряк достъп. Дано съм била полезна :) успех на мамите и да са ни живи и здрави децата :)
Радост михайлова преди 4 месеца и 5 дни
Здравейте моята буба биберона го изхвърли само около 6-тия месец. Много не съм се вманиачавала да го специализирам. Шишетата да млякото и тях до тогава.дрехите да 40 ден са гладене. Юни става на 3 и и много здрави и жилаво дете.