Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Захранване
Захранване водено от бебето – първи опит за цапаница
26 януари 2016. Без категория

И двете ми дъщеризахраних по т.нар. педагогичен метод, което щерече, че приготвях пасирани зеленчуци и плодове или купувах готови пюрета. Номалката ми принцеса, особено вечерно време, ставаше нетърпима докато ниевечеряхме. Когато малката навърши 8 месеца непрекъснато ни наблюдаваше какво хапваме, ръмжеше исе облизваше, направо ни беше неудобно да се храним пред нея. Пробвах да яхраня непосредствено преди нашата вечеря, но нямаше ефект – тя простопродължаваше да иска храна. Затова реших, че ще пробвам тактиката от схемата „захранваневодено от бебето“, за да може и тя да се храни с нас на вечеря и да си осигурим15-20 минути спокойствие. 

 Първото нещо,което й предложих, беше банан. Обелих един презрял банан, разчупих го на 3големи парчета и го сервирах на табличката на столчето й за хранене. Да незабравя да спомена, че преди това й облякох възможно най-захабените дрехи и йвързах огромен лигавник, сложих на табличката и пакета с мокри кърпички, простомразя да ми е нацапано. Тя спокойно се пресягаше, взимаше си парче банан и сеопитваше да яде. Мисля, че няма смисъл да споменавам колко и къде се бешеомазала, толкова мръсно бебе бях виждала само в интернет. Е, вече го имах и вкухнята ми :) Изхабихполовината пакет мокри кърпи, за да позная, че това е моето дете :) 

Второто нещо, което й предложих бяхаоризови бисквити. Те са достатъчно големи, за да може тя сама да ги държи и дане ги набута целите в устата си, и са достатъчно твърди, за да си чеше венците.Опитах и с обелени ябълки и круши, но за момента не са й интересни. Вижте,морковите обаче са страшен хит. Каката много обича малки моркови, които самообелвам и й давам с малко лимон. Съответно и бебка явно иска да прилича на какаси и всеки път пищи за морков. За нея избирам не толкова малки моркови, не могада се преборя със страха от задушаване, и съответно й ги давам без лимон. 

 Не съм сигурна,че ще се пречупя и ще дам сварени зеленчуци на парче – броколи, тиквички,моркови и картофи, тях по-скоро ще продължа да ги пюрирам. Цапаницата вкъщи вследващите няколко години ще е неизбежна, но каквото мога да контролирам мисляда го контролирам :) 

 Вие как хранитебебетата? Успявате ли да опазите чисти бебетата и кухните си? 

0 коментара 41 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари