Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Кърмене и дохранване
Кърмене и дохранване или как си мислех, че съм подготвена и за това
30 септември 2015. Добре дошъл, бебчо

Първата ми дъщеря кърмихуспешно и не се налагаше да я дохранвам. Затова имах самочувствието и смятах,че имам опита, че ще се справя и втори път. Да, ама не! Втората ми дъщеря сероди месец преди термина, беше мъничка и много слаба. Не я видях, когато сероди, не успях да се срещна с нея и през следващите 4 дни, тъй като и дветеимахме нужда от специализирани грижи. Едва, когатоизлязох от реанимация, отидох да се запозная с нея. Беше миниатюрнакукла, мъничка, но оформена. Разплаках се. Неонатологът ми позволи да я нахраняот шише. За мен беше нещо ново. Досега не бях хранила новородено от шише, но пакбеше толкова вълнуващо, както когато накърмих сестра й за първи път. Няколкодни по-късно вече можехме да сме заедно по 24 часа в денонощието. Опитвах се дая кърмя, но без успех. Тя не желаеше да засуче, пищеше и се дърпаше. Тогава йпредлагах адаптирано мляко и тя го изпиваше с охота. Акушерките ме посъветваха дая слагам на гърда по-често и на три часа да й давам адаптирано мляко. Да, но тяизобщо не желаеше да засуче. Пробвах какво ли не – контакт кожа с кожа, за даме усеща, непрекъснато я гушках, за да чувства как бие сърцето ми, но въпрекитова нямах напредък. На моя отговорност реших да опитам стратегия,противоположна на всички книги и съвети – първо й предлагах мляко от шише, аслед това я слагах на гърда. Лека-полека нещата се получиха и така стартирахраненето от шише с дохранване от гърда :) Акушерките ме предупредиха, че ако продължавам да я храня по този начин,тя ще се отбие, но аз нямах друг избор. Трябваше да избирам между това дететоми да се храни и наддава или да се правя на герой пред себе си и да се опитвамсамо да кърмя. Ами избрах първото. 
Изписаха ни от болницата,купих си комплект от шест бутилки с биберони, четка и адаптирано мляко. Продължавах да се опитвам дакърмя, вече като първо хранене, но и приготвях цялото количество мляко завъзрастта на дъщеричката ми. Понякога изяждаше всичко, понякога не. Следхранене й предлагах вода, за да си изплакне устата. Личната лекарка мепосъветва, че допълнителните течности (вода и чай) са важни за храносмиланетона новороденото, особено когато е на смесено хранене или само на адаптирано мляко.Благодарение на дохранването с подходящата формуламляко дъщеря ми наддава много добре, развива се чудесно и скоро ще настигневръстниците си по мерки. А само, ако знаете какво облекчение е да оставишбебето на баща му или баба му, за да направиш нещо с по-голямото си дете, илипросто за себе си :) С първото ми дете, за да изляза, се изцеждах спомпата за кърма по няколко дни, за да събера количеството за 1-2 хранения.Сега давам инструкции кога и колко трябва да яде, взимам каката и ходим на кино, пазаруваме или просто се разхождаме поженски. Така имаме време за нас двете и съм спокойна, че дори и да закъснеем, бебетоще има мляко за няколко хранения. 

0 коментара 59 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари