Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
За коликите с любов

Още преди раждането поставих етикет на коликите “най-голям враг”. Молех се точно моите бебета да се разминат, въпреки че осъзнавах колко невъзможно е това, когато имаш две деца. Е, до някъде молбата ми се сбъдна. Единият приятел почти няма колики, но другият се мъчи доста. Появиха се късно, може би месец след раждането и са придружени от солидни оргивания и пръцкания. Последните са толкова силни, че понякога докато се разхождаме се чудя дали става ясно за околните, че бебето пръцка, а не аз. Първоначално реших, че ще оставя коликите да отшумят от самосебе си. Но близнак No2 очевидно се измъчваше, въпреки че само помрънкваше без да реве много. Обърнах се към педиатърката, но лекарството, което тя препоръча по-скоро влоши нещата и го спрях след два дни. Купих чайче от копърово семе, анасон и кимион и като че ли бебето е по-добре. Спи по-спокойно и не се свива както преди. Усещането ми, че не трябва да се обръщам към лекарства беше правилно. Затова исках да споделя, че по-често трябва да се доверяваме на първоначалната ни интуиция. Това, че навсякъде пише да се дават капки срещу колики не е универсално за всяко бебе. Ако вътрешният глас ви казва да не го правите, то сигурно има причина за това. Защото в крайна сметка вие най-добре знаете от какво има нужда вашето бебе.

1 коментара 48 харесвания
Коментирай
Коментари ( 1 )
Люси преди 2 месеца и 7 дни
Аз имах доста драматични преживявания с моя мъник и коликите.Започнаха около 10 дни след раждането. Нямах идея какво е това колики и се обадих на педиатърката. Започна се едно ходене по мъките :( .Първо: мама на диета- никакви плодове, никакви млечни продукти, никакви сокове и т.н. Останаха само едни картофи, ориз, свинско и телешко месо, хляб. Резултата- плачевен за мама, Десет кила отгоре и мнооого минути прекарани във ВЦто. Бебе пак с колики въпреки диетата и препоръчаните капки от аптеката. Стъпка две: Сменяме капките. И пак ги сменяме. Избрахме тези с които най-малко бебчо реве. Коликите му започнаха да намаляват с времето, но си ги имаше до към 9 месец, въпреки старанието ми да избегна всичко газообразуващо. Опитвах и с чай на гранули, който уж беше спец. за тези моменти. Но започнах да го давам едва след 6 месец и не много често, тъй като съставките били "алерген" и не бива да се дава. Аз като млада майка слушам докторите. Май беше голяма грешка от моя страна, но се притеснявах да не навредя на детето си и ... В крайна сметка всичко мина след доста месеци безсъние. Малчо спеше върху мен в някои нощи. В други моменти просто го гушках и съвсем леко масажирах коремчето му или си държах ръката докато гъргоренето вътре почти спре.