Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Коледната трапеза
Какво да сготвим за бебето и малкото дете
16 декември 2015. Ходещи и бърборещи

В нашетосемейство Коледа е най-очакваният празник през годината. Тогава се събирацялото семейство, всеки готви нещо според обичаите в неговата страна и всекигледа малко странно гозбите на другия. Затова пък откакто се роди първата нидъщеря, и единствена внучка в семейството, бях изправена предпредизвикателството да включа поредното ново ястие на коледната трапеза.Първата ми дъщеря захраних точно след Нова година, затова пък на 1година и 5месеца празнува втората си Коледа и първа на семейната трапеза. Сервирах йпостни сарми, сварени сушени плодове (ошав) и крем супа от зрял боб. Голямото учудванебеше, когато тя се пресегна, хвана тавата с баницата с праз лук, издърпа я върхутабличката на столчето за хранене и започна да чупи и лакомо да яде от топлатабаница :) 

 ПредстоящатаКоледа се налага да планирам доста по-рано, тъй като вече с две деца всемейството е по-трудно да се пазарува в последния момент. Каката ще хапва отнашата трапеза – баница с праз лук, тиквеник, постни сарми и пълнени чушки,супа от зрял боб, питка, ошав. Баща й ще приготви традиционна риба с гарнитураот зеленчуци от неговия регион, а снаха ми ще ни изненада с нещо интересно,поне така се е заканила.  Бебка ще еточно на 8 месеца и затова за нея ще трябва да приготвя специални ястия, тъйкато все още не е минала на обща кухня. Мисля да й сготвя крем супа от тиква, вкоято да добавя и картоф, морков и малко лук. Отделно ще й предложа сваренизеленчуци на парчета – морков, пащърнак, броколи. Така ще може да си хапвадопълнително зеленчуци. Ще предложа и меки плодове – пресни круша, ябълка,банан. Към момента плодовете не й харесват особено, но пък има още малко времедо Коледа, надявам се да си промени мнението. Основните ми притеснения саголямата ми дъщеря да не захрани бебка с нещо неподходящо от коледната трапеза,но всички ще внимаваме да не ги изпускаме от очи. 

 Весели празници,мили читатели!

0 коментара 46 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари