Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Приспивни песнички
14 септември 2015. Голямото очакване

Ние пеем фалшиво! Факт! Досега на мен и на мъжа ми ни беше много забавно да се шегуваме с това, въпреки че родителите и на двама ни са пели в хор! Сега обаче е различно. Очакваме бебе и сме малко притеснени. Знаем, че пеенето е част от малките семейни ритуали в грижата за бебето. Не бихме иска ли обаче нашето малко съкровище да „търпи“ фалшиво изпятите от нас “песни”...   

Няколко наши приятелски двойки споделиха, че техните бебета много се успокояват, докато тихичко им пеят песнички. А дали записаната музика ще върши същата работа? И ако аз ви изглеждам притеснена, елате да видите съпруга ми. Направил е истинско проучване по темата. Той полага много грижи за мен и за бебчо още преди да се е родил и безкрайно много го обичам заради това, но понякога се притеснява повече, отколкото е необходимо. :) Та, ето какво научих от него, може да е от ползва и за вас:  

1) Музиката оказва влияние на бебето, още докато то е в утробата на майката. Психолозите препоръчват да се пуска различна музика по 3-4 пъти на ден за около половин час. 

2) Класическата музика влияе най-силно и дълбоко на бебетата докато са в утробата. Флейта, цигулка и пиано имат успокояващо въздействие. 

3) Ако пускаме една и съща музика на бебето докато е в утробата и след раждането, мелодиите могат да спомогнат за подобряване на жизнените му функции. Така бебето посреща новия свят много по-лесно.

4) Има доказателства за това, че лактацията при кърмещата майка се увеличава, ако тя пее, докато кърми бебето си. 

5) Пускането на музика на бебето преди и след кърмене, както и когато е будно е начин да привлечете неговото внимание. То се заслушва в нея и дори има предпочитания към мелодиите. 

6) Бебетата, които не могат да говорят, общуват като реагират на различни стимули от външния свят. Един от тях е музиката. 

7) Една песничка, която детето слуша и на която се радва, може да подобри паметта му, защото допринася за положителните чувства, които бебето изпитва в този момент. А е доказано, че бебета помнят по-добре положителните емоции, от колкото негативните. 

8) В съвременната психология има цяло направление, което се нарича музикотерапия. Това е метод, който използва различни мелодии, за да влияе на емоциите иповедениято на децата. 

9) Една и съща нежна и бавна приспивна песничка може да се ползва всеки път, когато бебето е нервно или разстроено, например по време на пътуване или гостуване. 

10) Ако мелодиите идват от гласа на мама, то нищо не може да се сравни с това въздействие – бебето се успокоява, емоциите му са положителни и то усеща хармония и равновесие. 

11) Песните, които майката пее, могат да не са само детски, а нейните любими песни, изпяти нежно и лирично.     

И така... след много четене и притеснения, реших че все пак може и да изпея нещо на бебето си, нищо че ще бъде фалшиво. Важното е моето сладко слънчице да бъде спокойно и заедно с него и съпруга ми да посрещнем новия прекрасен свят, който ни очаква.  

Мами, ще ми припомните ли някоя лесна приспивна песничка, с която да започна?

2 коментара 60 харесвания
Коментирай
Коментари ( 2 )
Kris преди 11 месеца и 28 дни
И аз съм бременна и ми направи впечатление,че когато пускам често една и съща мелодия бебето реагира и започва да мърда и рита.
Rositsa преди 1461 дни
Аз му пея: Спи, зайче сиво във ямата/2 болно ли си я кажи или нещо те боли/2. Вариянтът на мъжа ми зя сина ни Мартин е следния: Спи Марти мило в кошарката/2 болно ли си я кажи или зъбче ти никни, болно ли си я кажи или много ти се спи.