Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
В сезона на билките
– детство, с аромат на сок от бъз

Оплаках ви се преди време за летния градски стрес, а днес ще ви разкажа за друго наше любимо семейно занимание. Обичате ли да се разхождате лятно време след дъжд в полето? Лично за мен летният дъжд е голямо и чакано събитие, тъй като след него, дори и в града, мирише на цветя. А в полето и гората мирисът е на билки. Обожавам да се разхождам в гората или в полето, независимо дали е валяло или не.

С децата често ходим на разходки с цел да си наберем и малко билки. Така голямата е заета да търси мащерка или лайка и някак за няколко часа забравя да се тръшка за сладолед или шоколад. Тя обожава цветята, берем заедно, помирисваме ги и ги разпределяме в отделни торбички. Мащерката вкъщи я ползваме за чай и за подправка за готвене. Ястията придобиват специфичен аромат. Показвам й още зелените шипки и я подготвям, че след няколко месеца ще дойдем, за да ги наберем, когато станат червени. Търсим къпини, но все съм на тръни да не попаднем на някоя змия, затова внимателно берем само по края на храста.

През юни месец в нашата планина е пълно с горски ягоди – от онези малките и много ароматните. Обожаваме ги, но рядко успяваме да ги занесем вкъщи, изяждаме ги още по пътя към дома.

Наша съседка пък има липово дърво и месец юни редовно ни носи по няколко клона, отрупани с цвят, който ние грижливо късаме и изсушаваме за ароматен чай през зимата. С майка ми и децата ходими за бъз, това е най-хубавият сок и ако детството имаше аромат, то той би бил на сок от бъз. :)

В градинката ни си засадихме градински чай или по-познат като салвия. Него ползвам за чай, както и като подправка за меса и сосове. Ако не сте опитвали, силно ви го препоръчвам.

Босилекът, ментата, джодженът, дивисилът, чубрицата и риганът също са част от нашето домашно производство, наред с копър и магданоз. Всяка една от тези билки ползваме и за гозби, и за чайове. Комбинациите от босилек с липа са чудесни за стомашни болки, а чай от джоджен помага при повръщане. Ментата с мащерка и малко салвия е страхотен чай за зимните и студени месеци, отвара от копърово семе пък давах и на двете ми момичета по времето на бебешките колики.

Риганът ми е любим за овкусяване на зехтин и италиански доматени сосове. А за мармаладът от шипки всеки от нас може да напише роман, сигурна съм. :)

Вие събирате ли билки? Какво правите с тях?

0 коментара 39 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари