Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Първите зеленчуци
04 декември 2015. Без категория

Захранването набебето е една от темите, за които дори близки приятелки биха могли да сескарат, и то сериозно. Моите познати, освен че се карат помежду си, стигат доконфликт и с личните си лекари. Основните причини са: кога да започнем дазахранваме бебето, какъв метод да изберем, какви да са първите храни и кога дазаместваме хранене. Може би има и още горещи теми за кавга, но няма дазадълбавам.

 Повечето лекари,включително и Световната здравна организация (СЗО), препоръчват захранването набебето да се случи след навършване на 6 месеца. Но в последно време педиатритеобръщат внимание, че по-късно захранените деца проявяват повече алергии, кактои по-трудно свикват да приемат храна с лъжица или с ръка. Колкото и майки дапопитате, всяка ще има своя версия за това кога и с какво да стартиразахранването. Двата най-популярни метода са: педагогическо захранване (майкатаприготвя или купува пюрета от продукти по схема) и захранване водено от бебето(бебето само избира какво да хапва от семейната трапеза, храната не се пюрира,а се предлага на парчета). Аз избрах да захраня дъщерите ми по първия начин напет месеца и половина със зеленчук, и то точно с картоф. На тази възраст идвете вече проявяваха любопитство към нашата трапеза, опитваха се да стоятседнали, държаха главичките си стабилно. Втората ми дъщеря пък не приемаше нитоадаптирано мляко, нито изцедена кърма от шише, затова личната лекарка мепосъветва да стартирам захранване. Според нея, ако закъснеех, тя щеше да имапроблеми с храненето, а аз съответно с отбиването. Избрах да започна с домашенкартоф. Първият ден направих пюре за обяд, около 2-3 чаени лъжички, като къмпюрето прибавих адаптирано мляко докато консистенцията наподоби боза. Събрахмесе цялото семейство, сложих малката да седне в столчето за хранене. Предложихна бамболина пюрето, тя с огромно желание си отваряше устичката, примляскваше ириташе щастливо с крачета. Позволих на каката и тя да й даде една лъжичка отпюрето, и двете бяха много доволни. След като си изяде картофчето, предложих дапийне вода и я накърмих. На втория ден увеличих дозата на 4-5 чаени лъжичкикартофено пюре, отново разредено с адаптирано мляко, на третия ден направих 7-8лъжички, и до една седмица количеството пюре, което тя изяждаше на обяд бе 130гр.Вторият зеленчук въведох на петия ден от старта на захранването и избрах дабъде морков. Доста го хареса. В момента въвеждам тиква, която ще бъдепоследвана от тиквичка и пащърнак. Ако забележа, че тези зеленчуци действатзапичащо на стомаха ще трябва да въведа плод на пара – ябълка и круша. Но затова щепиша след няколко седмици,  когато видя как върви захранването й. Дотогавасе „боря“ с първите зеленчуци. :)

0 коментара 46 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари