Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Първата баня
Първата баня на бебето вкъщи или как четирима човека не успяхме да го изкъпем
14 септември 2015. Добре дошъл, бебчо

Може би сте виждали една снимка, която циркулираше в Интернет на бригада строителни работници, от които всеки отговаря за нещо по изпълнението, но реално само един работи. Ако сте я засичали, значи можете да си представите как изкъпахме бебето за първи път вкъщи. 

Да започна от момента, в който колегите ми подариха книга за грижите около бебето. В нея авторът съветваше, че таткото може да поеме къпането на бебето. По този начин можел да изгради емоционална връзка с детето, а и би отменил майката за 10 минути, вкоито тя може да си отпочине. Много ми хареса идеята. Споделих я със съпруга ми, той не беше въодушевен, но каза, че би опитал. Започнахме да търсим клипчета в Интернет, за да може той „да се упражнява“. На помощ  дойде и една кукла, която нарекохме Жорко. Мъжът ми трябваше да тренира с нея :). Пълнехме бебешкото корито с вода, мъжът ми хващаше куклата като ръката муминаваше под мишниците й. След това обаче трябваше да я обърне, така че гръбчето на куклата да легне върху ръката му. Колкото и да се стараеше припреместването винаги едната му ръка инстинктивно хващаше Жорко за вратлето. Тогава решихме, че ще е добре родителите ми да помогнат за къпането, понедокато свикнем. 

Дъщеря ни се роди. Прибрахме се вкъщи. Поканихме родителите ми и се приготвихме за първата баня. Измих старателно коритото, подготвих хавлийката, памучна пелена за попиване наводата, кърпа върху повивалника. Не забравих и гумените играчки за баня (нищо, че бебето още не виждаше), термометър за вода и подходящ гел за измиване натялото и косата (ако можеха да се нарекат коса трите косъмчета на главата :) ). Въоръжихме се и с фотоапарат. Съпругът ми гушна дъщеря ни, много плахо я потопи във водата, тя се разпищя и той я извади. Връчия на майка ми, за да покаже как се прави. Тя много се притесни и я подаде на баща ми. Той отказа да я вземе, тъй като се страхуваше да не я „повреди“. Накрая останах аз - трепереща, неуверена и внимаваща да не хвана бебето за врата. И тримата ни наблюдаваха и всеки даваше противоречиви нареждания. Забравихме да снимаме, да сложим играчките, да ни е приятно. И четиримата нямахме търпение къпането да приключи. Бебето също - много, ама много рева.  

Добрата новина е, че свремето аз и съпругът ми станахме много по-уверени, научихме се как да обръщаме бебето без да го хващаме за вратлето и в последствие направихме много, много снимки :)

1 коментара 64 харесвания
Коментирай
Коментари ( 1 )
Дани Стоянова преди 11 месеца и 5 дни
Ххахахах