Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Кърмене


Когато забременях за първи път,бях решена, че искам да кърмя бебето ми. Посетих няколко специализирани лекцииза кърмене, разговарях с консултанти и стриктно изпълнявах техните препоръки.Предварително си купих и гел за третиране на зърната, който може да се ползва безотмиване. Роди се тя – голямата ми дъщеря. Акушерката ми я донесе и каза: сложия на гърда! Хубаво, но аз за първи път държах толкова малко бебе. Хем си е мое,хем не го познавам, хем съм подготвена, хем не знам какво да правя с него.Тогава акушерката сложи една възглавница върху коленете ми. Посъветва ме такада кърмя в следващите дни, тъй като родих със секцио. Сложи бебето върхувъзглавницата и ми помогна да я поставя правилно на гърда. И тя засука! Никоганяма да забравя този момент! Толкова е вълнуващо и в същото време ужасно мезаболя. Трябва да спомена тук и помпата за кърма. Полезна или вредна, не знам,но ми помогна много, за да доизцедя кърмата през първите дни. Малката ми бебкане успяваше да изсуче всичко и заспиваше бързо. Затова събирах кърмата. Такаоблекчавах гърдите до следващото кърмене. В следващите няколко дни, обаче всене успявах да поставя бебето правилно. И ето, че се сдобих с разранени зърна....Тогава се сетих за вълшебния гел, който си взех още преди раждането. За краткосе наложи да ползвам и силиконови зърна, за да мога да продължа да кърмя, тъйкато с тях болката беше поносима. 

Прибрахме се с бебка вкъщи.Продължавах да имам проблеми с кърменето. Затова потърсих консултант. Вечно щесъм благодарна на тази прекрасна дама. Тя ми показа как правилно да поставямбебето на гърда – не просто да засуче зърното, а да захване и част от ареолата.Вече усещах глътките на малката лакомница. Консултантката ме посъветва да си приготвями специални храни, които помагат за увеличаването на кърмата – лактогонен чай,варено жито, черен дроб. И в крайна сметка най-важни се оказаха 4 неща – много сън(когато бебето спеше, спях и аз), достатъчно течности (поне 3 л. вода и чай наден), спокойствие (изключително важно!) и добра храна (въпросното меню закърмачки).  И така се получи моетокърмене. Трудничко, но все пак се получи.   

0 коментара 94 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари