Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Къде спи бебето

Поредният въпрос, по който родителите се разделят на (поне) два лагера, е свързан с това къде да спи бебето –  дали да е в отделна стая или бебешкото креватче да бъде сложено в спалнята на родителите. Има и вариант изобщо да пропуснете момента с бебешкото креватче и бебето да спи на спалнята при мама и тати.

С първото ми дете въпросът за стаята не беше на дневен ред – в тогавашната ни квартира имаше само една спалня, така че изобщо не е имало колебания къде да бъде бебешкото креватче. Дори и да имахме две спални обаче, аз пак бих постъпила по същия начин. Не мога да коментирам компетентно как се отразява на новороденото бебе да бъде оставено самичко в отделна стая, макар че според материалите, на които попадах по време на двете ми бременности, ефектът е, меко казано, негативен. Сигурна съм обаче, че за мен като майка това би било ужасно. От една страна е затормозяващо, защото не мога да се отпусна – все се чудя дали ще чуя, ако бебето има нужда от мен; от друга страна е просто по-изморително – почти всяка млада майка, предполагам, е ставала безброй пъти в началото, за да провери дали всичко е наред, дали бебето диша... Е, значително по-изморително е за мен да ходя до другата стая, отколкото просто да хвърля един поглед, да протегна ръка, за да оправя завивката и т.н.

Често при нужда (на бебето или наша) сме спали тримата  заедно на спалнята и никога не съм се притеснявала от това. Тогава бях прочела някъде, че няма проблем къде заспива бебето, стига да се събужда в креватчето си – нямаше проблем да пренасяме големия ни син, тъй като спеше дълбоко и непробудно по цяла нощ още от ранна възраст.

С бебе номер две нещата към момента стоят малко по-различно. Вече имаме отделна детска стая, в която спи баткото (да, той отдавна вече не заспива в нашето легло). Малкият обаче е активно кърмаче и все още се буди често нощем. Единственият вариант за мен да се наспя, е ако спя заедно с бебето– така успявам да го кърмя легнала, в полу-спящо състояние.  Цялото движение и обръщане нощем обаче се оказаха проблем за таткото, който не успяваше да се наспи. В крайна сметка разрешението на ситуацията със спането към момента е следното: аз спя в детската, като бебето прекарва (първата и по-малка) част от нощта в креватчето си, а след това го взимам при мен на разтегателния диван, за да не се разсънвам докато го кърмя. А таткото си спи блажено в спалнята.

С времето нещата ще се променят, но засега това е вариантът, който работи при нас. Вие как се справяте със съня? Къде спи вашето бебе?

3 коментара 54 харесвания
Коментирай
Коментари ( 3 )
Дани Иванова преди 3 месеца и 2 дни
Здравейте,ние имаме едно дете(на 5 месеца) спи в нашата стая,в неговото легло.Вечер,когато го кърмя съм седнала и после го пренасям и си лягам.Ставам повече от 4 пъти,но нали не е през час,съм доволна.Татито си спи без да му пречим.А за второ дете ще мислим,когато му дойде времето.Приятен ден!
Мира Стан преди 3 месеца и 3 дни
Здравейте, мами! Когато се роди моят син, спеше и се будеше по график, като по учебник и без никакво приспиване. Спеше си в неговото креватче в нашата спалня (не че разполагахме с друга) . Като повечето от нас може би аз съм отгледана от т.нар. строга майка, която също така е отглеждана и бях съветвана от въпросните по никакъв начин да не взимам детето при нас в леглото и в началото се получаваше. После малчето стана на 5 месеца и дойдоха зъбите - рев по цяла нощ, приспиване по 30 пъти на нощ,превърнах се в недоспала и неадекватна майка . И тогава колкото и да не исках и колкото и да ме поучаваха започнах да взимам бебчо при нас, той спеше цяла нощ, а ние малко повече от преди. Бебетата обаче растат и мястото в леглото намалява. Скоро мъжът ми започна да се бунтува, че малкия само го рита и не му позволява да се наспива. Дойде време да измисля друга тактика. Тогава реших, че има начин хем малчо да е до мен, хем да не е в нашето легло. Свалихме решетките на кошарата и я допряхме плътно до спалнята, така когато мъничето се разцъркаше само му подавах ръка и то се успокояваше. Постигнах заветната цел - всички спяхме! Сега вече той е на година и половина и го оставям в леглото му с малко играчки, детето си играе и като му се приспи заспива сам. Аз само следя процеса от време на време, за да може да събера играчките като заспи. Моят извод на всичко това, което ви разказах е, че няма значение кой какво ви казва и какво ви съветва, вие знаете и усещате сами кое е най-доброто за вашето малко съкровище. Послушайте шестото си чувство и обичайте децата си, на тях само това им трябва :)
Здравко Маргин преди 3 месеца и 4 дни
винаги спи в кошарата си, вече дори го слагаме сам, казваме му лека нощ и той си заспива, но преди това спираме ТВ, иначе няма шанс