Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Да поиграем на: Спасители!
Няколко идеи как да си направите тематичен ден или седмица с игри за смели герои

Няма дете, което да не е било пожарникар, супермен илидруг вид спасител на хора и животни в беда. Геройствата са често търсено преживяване от децата и това не е случайно - изпълват ги с увереност, гордост и смелост.   

Предлагаме ви шест идеи, с които да събудите геройския духкато се потопите във всякакви спасителни акции – да гасите пожари, премествате паднали дървета, помагате при наводнения и други опасности.

1. Направете си медали във формата на звезда, кръг, щит или пояс. Изберете символ за геройството с вашия малчуган, нарисувайте го заедно и подгответе материалите с които детето да го изработи. Възможностите са няколко – с тесто и боички или пластилин; цветни хартии, лепило и ножица или големи копчета и плат. За децата под 2 години можете да подготвите формите, но винаги оставяйте финалната дейност на тях – да залепят, оцветят, окачат.Image title

2. Трябват визащитни средства - маска за уста, каска, негоривно покривало, спасителнажилетка. Не е важно да изглеждат като истински, адетето да добие представа, че истинските спасители действат в опасност. А при опасностпърво правило е да предпазиш себе си, за да помогнеш на другите. Изрежете каска от картон, вземете медицинска маска, очила или маска за плуване, плат, с който да сенаметнете, или гащеризон, както и надуваем пояс. Чудесен повод да поговорите откакво ни предпазват или спасяват героите от „Гражданска защита“ и доброволците със смели сърца. Ако имате книжка с професии като пожарникар, пилот на хеликоптер, лекар и др., това може да е началото на играта и да ви даде още идеи как да се преобразите.Image title

3. Сирена – запишете съобщение с гласа на детето. Според възрастта, може само да имитира силен звук или да измислите заедно съобщение: „Внимание, внимание, водата се покачва, намерете най-близката стълба и се качете колкото можете по-нависоко!“ За детето ще бъде интересно, след като чуете записа на гласа му, да се държите по определен начин – да се скривате, катерите или друго начало на игра. Така то задава тон на играта.  Image title

4. Поставете мисия според интересите на детето и наградете с медал храбрите спасители. Да изгради временен мост между 2 стола сподръчни средства; да спаси всички плюшени играчки от горски пожар с въже, хеликоптер и кутия; да изгребе водата от наводнена сграда. Дори бебе (10м +) може да изпълни мисия – да издърпа хартиена лодка „на сушата“ от ваничката за къпане или да спаси от наводнение някоя потънала играчка, като изгребе цялата вода. Всеки изпълнил мисията, разбира се, получава медал на специална церемония.

5. Тренировъчен лагер. Помогнете на детето, най-добре на компания от деца, да си направят тренировъчна писта на двора, плажа или друго просторно място – с предмети за прескачане, катерене, издърпване с въже, плуване, пренасяне на тежести с носилки и др. Така ще научават много за собствените сивъзможности и ще развиват нови умения и суперсили, докато се подготвят загеройства. Това си е игра за цяло лято!Image title

6. Разиграйте си история на пода. Направете си град с улици от хартиено тиксо и сгради от картинки, залепени по пода, може да включите и фигурки отконструктори и играчки. Маркирайте няколко ситуации - пламъче за пожар, купичка с вода за наводнение, пръчка – за паднало дърво върху сграда и т.н. Поканетедетето да разреши всички ситуации. Тук целият арсенал от колички, хеликоптери идр. може да влезе в действие. Оставете го свободно да променя играта вдвижение. 

За всички тези игри можете да сеподготвите най-вече с подръчни средства от домакинството и налични играчки, които изброихме накратко към всяка мисия.

Заложете на функцията, а не толкова на естетиката и се забавлявайте. 

Ролевите игри изграждат много качества удецата и са любимо забавление най-вече след 3-тата година, особено ако сме започнали от по-рано и участваме сентусиазъм. Когато, в един ден или седмица, комбинирате различни по вид занимания подчинени на обща тема помагате на детето да опознава по-добре заобикалящия го свят. С тематичните занимания създавате и усещането за празничен – различен ден, а безспорно децата учат повече докато се забавляват. Важно е да подбирате теми според интересите на детето, за да не отиде напразно подготовката и очакването. 

Нямаме търпение да видим вашите снимки и споделени преживявания от всякакви тематични игри тук или във Фейсбук страницата ни. :)

0 коментара 8 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари