Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Баба Шарка

Миналата година, когато в градината на големия ми син се появиха случаи на варицела, аз бях бременна в 8-мия месец. Знам, че е доста опасно за бременна жена да се разболее от шарка и макар, че съм изкарала варицела като малка, все пак, реших, че е по-добре да имам едно на ум и директно приключихме с градината. Организирах си една баба за няколко дни, а след това излязох в 45-дневния болничен преди термин... И така се разминахме.

Тази година обаче Баба Шарка не ни пропусна. Не само, че не ни пропусна, но и връхлетя с пълна сила и „награди“ 3-ма от 4-членното ни семейство!

Първо, разбира се, се зарази големият ми син. Аз знаех, че имат случай на варицела в групата, но когато в понеделник сутрин видях няколко пъпки, бях сигурна, че комарите са започнали с летните набези. В градината обаче ни натириха към вкъщи. Беше си шарка.

След като баткото се разболя, всички очаквахме да се зарази и бебето. Баба Шарка обаче ни изненада –таткото се изрина (и някак се подмлади – в смисъл, че заприлича на 16-годишен тийнейджър, само че... с много тежко акне). Уж и той беше карал варицела като малък, но явно е била някаква друга шарка.

Няколко дни след таткото, пъпки се появиха и при бебето. В крайна сметка реших, че вместо да се панирам и притеснявам, ще се зарадвам - все пак, казват, че децата изкарват шарките по-леко. А и така или иначе бяхме на тази вълна, по-добре всички накуп.

За облекчаване на сърбежа може да се използва ментолов спирт или успокояващо гелче. Ние нямахме нито едното, нито другото в първите дни и ни спаси гелчето след ухапване на насекоми. Важно е също така болните да се къпят – не става въпрос да се търкат и жулят, но обливането с хладка вода облекчава, а малко мек сапун също няма да навреди, тъй като вторичните инфекции на замърсени разчесани пъпки не са за подценяване.

Аз се поддадох на едно суеверие и месих питки за Баба Шарка. Питките се оставят близо до болния, а когато болестта премине, питката се раздава. Не знам дали питките ми са помогнали за лекото преминаване на болестта, но едва ли са навредили. Реших да се застраховам. :)

В крайна сметка „за спомен“ ни останаха само два белега – един при големия ми син и един при таткото.

Вашите мъничета боледували ли са от шарка? Знаете ли други методи за облекчаване на ужасния сърбеж? 

0 коментара 46 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари