Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Излизане през зимата
Разходка с бебето при минусова температура
21 декември 2015. Без категория

Трябва ли даизвеждам бебето, когато е студено? На този мой въпрос съм получавала най-многои различни отговори. Мненията бяха от категорично „да“, през „както сипрецениш, ти носиш отговорност, ако бебето се простуди“, до „в никакъв случай,когато е студено бебето трябва да си е вкъщи“. 

Поглеждайки към държавите, вкоито зимата е много студена и дълга, макар и да са в Европа (Норвегия,Финландия, Русия и други), там хората си извеждат децата. Те не чакат да станепролет, за да отидат на разходка. Всички тези въпроси и мнения съгласувах сличната ни лекарка. Нейното мнение е, че бебето задължително трябва да бъде изкарванона въздух. Условието е да не духа силен вятър, да няма мъгла и да не валипроливен дъжд. Всичко останало не би трябвало да е пречка. Разбира се, бебетотрябва да е облечено и защитено според времето. Ако е много студено да слагаммалката в дебел космонавт или зимни дрешки и да е завита с дебело одеяло. Аковали или духа вятър, да покривам количката с дъждобран. 

Към тези инструкции отлекарката ни аз допълвам от собствен опит да не забравяме ръкавичките забебето. Те не могат да ни кажат, че им е студено, и е възможно ние да не сесетим, че бебето плаче, защото му замръзват ръцете. Е, поне аз не съм се сещаладокато не видях посинели от студ пръстчета. Винаги добавям шал и шапка, а преззимата в чантата нося дебели, плетени чорапи. Няколко пъти ми се е случвалобебка (и каката и малката) по време на разходка да си събуе обувката исъответно да я изгубим. Тогава на помощ идват плетените терлици и чорапи набаба :) 

Когато голяматами дъщеря беше бебе, ми се е случвало да натрупа ужасно много сняг и излизанетона разходка, дори и с шейна, да е невъзможно. През тези няколко дни на„блокирани вкъщи“ изкарвах малката на терасата. Екипирах я като за разходка,завивах я добре във вълнено одеяло и я оставях на терасата в шезлонга или кошаза кола, за да подиша въздух. За мое голямо учудване тя бързо заспиваше на тозисвеж, но студен въздух.

 Затова, мили майки,нека не чакаме пролетта. Спокойно можем да извеждаме бебето, стига да сме гооблекли подходящо. Приятни зимни разходки!

1 коментара 47 харесвания
Коментирай
Коментари ( 1 )
Катя преди 6 месеца и 23 дни
Според мен е добре бебето да се извежда навън през зимата,макар и за малко...единственото време,когато не трябва детето да излиза е когато има мъгла :)