Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Една мама
- за домакинските активности
01 февруари 2017. Без категория

Хигиената е един от най-съществените проблеми, които трябва да реши всяко семейство в очакване на новия член на семейството. Бебчетата са толкова крехки, че ние майки се стараем с все сили да ги предпазим и от най-незначителната бактерия.

Разбира се, това е задача непосилна, но това ни знание в никакъв случай не ни спира да продължим да опитваме. Домакинските задължения растат с идването на детето, а свободното време прогресивно намалява.

В опит да поддържам дома си чист първите три месеца прекарах в ежедневно чистене. До обяд, време в което детето ми обича да се забавлява само, овършавах всичко – пускане на прахосмукачка, миене на под, мивки, плотове, повивалници, биберони, шишета. Използвах дългите дремки на новороденото бебче, за да пускам редица перални, пълни с кърпи, играчки, дрехи и чаршафи, използвани по веднъж. Може би ще ме разберете по-добре, ако ви кажа, че заедно с детето отглеждаме и любимото си голямо черно куче. Космите са много и навсякъде.

Взирането ми в хвърчащите власинки приключи, когато дъщеря ми понатрупа няколко месеца стаж сред нас. Тя вече гони шестия месец и дадохме време на организма й да привикне постепенно към заобикалящата я среда. Сега тя започва да общува, да пълзи да се интересува от всичко. Иска внимание и заслужава да й дам цялото си време. Вместо да чистя и да избирам препарати, предпочитам да й говоря, да играем и да пеем. Задачата да се справи с кучешките косми делегирах на прахосмукачката, пералнята пускам веднъж на три дни – дрехите ни стигат, а понякога – представете си, дори обувам едни и същи чорапи два пъти. (:

Подходих стратегически, залагайки всичко на психо-емоционалното развитие на детето си. А с неоправеното легло и разхвърляните играчки мога да свикна.

Как съвместявате вие домакинските си задачи с майчинските задължения?

1 коментара 47 харесвания
Коментирай
Коментари ( 1 )
Алина преди 5 месеца и 30 дни
За сега съм като г-жата в първите месеци. Изтощава ме, но всеки ден едно и също чистене, перални, готвене и работя на компа. Не знам до кога. Не мисля, че е заради хигиена, по скоро е да си запазвам стария живот. Трудно е да приемаш промяна, въпреки че си обичаш детето, въпреки че си го искала. Хората като мен, които обичат контрола най-трудно възприемат промяна в ежевдневието. Малкият е на 2 месеца вече, още държа всичко както преди него. До кога? Не знам.