Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Великденска ретроспекция
Как месенето на козунаци стана като детска игра

Великденските емоции преминаха, но пък на мен много ми се иска да ви разкажа как се случва боядисването на яйца и замесването на козунаци в компанията на подрастващо дете. Особено на онези от вас, които в момента гушкат още непроходилите си деца и не подозират какво ги очаква :)

Ето и изводите ми от изминалите празници: 

Боядисването на яйца с дете под двегодишна възраст е истинско предизвикателство!

Малко наивно, може би, тази година реших да включа дъщеря си в празничната подготовка. Началото беше обещаващо. Сварих яйца в скромното количество от десет броя и ги боядисахме заедно. Р. бъркаше с лъжицата в купичките с боя и „въртеше“ успешно яйцата от всички страни. Нашарихме всичко подобаващо, включително и нас самите. За съжаление, прекрасните ни яйца не дочакаха Великден. Всички до едно бяха счупени от детето около две минути, след като приключи процедурата.

Обърнах се да потърся някакво измиващо средство, което да се справи с боята от дрехите и ръцете, а детето възприе за своя задача да счупи едно по едно всяко от тях, удряйки го в плота. Опитът ми да ги спася беше тотално неуспешен. Тя победоносно слезе от плота и си ръкопляска за добре свършената работа.

Пъдпъдъчите яйца пожънаха успех и се превърнаха в любимо лакомство

Детето одобри козунаците и си похапна подобаващо, но сварените яйца не се котираха особено... Докато не откри сама пъдпъдъчите яйца в хладилника. Извади ги сама, поиска да ѝ обеля и си ги хапна сякаш е най-страхотното лакомство на света.

Месенето на козунаци е приятно занимание за малките

Малките ръчички, заровени в мекото тесто - това беше тайната съставка на нашите козунаци. Подготовката беше истинско забавление, а това даде своето отражение и върху крайния резултат.

Детето се включи след първото им втасване и добавяше от стафидите в сместа. Много ѝ хареса и да ги вади и похапва, докато козунаците чакаха да влязат във фурната. От този момент вече си имам вярна помощничка в пекарството. 

Повече време за забавления навън, отколкото на трапезите

Децата се преуморяват от многобройните гостувания. Направихме опит да наваксаме със социалните контакти по празниците, но за малката обиколките по роднини се оказа тежко изпитание.

Догодина ще прекараме повече време на открито и смятаме да си правим уговорките в парка, на детската площадка. А защо не и да направим някой излет с най-близките, ако времето го позволява.

Простите ежедневни неща и лекото похапване определено ни зареждат повече от тежките гозби и обилни трапези. Така сме в кондиция да дадем вниманието на децата, а за тях времето, прекарано с родителите, е безценно.

А вашите деца участват ли в месенето? Колко яйца счупихте? Споделете интересна техника :)

0 коментара 12 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари