Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
За здравето на детските зъбки
Как да запознаем децата с четката и пастата?

Природата ни е дала всичко необходимо, за да можем да функционираме безпогрешно. Искрено вярвам в това и при отглеждането на детето се опитвам да подсиля организма ѝ, който да се справя сам с коварните бактерии, както и, чрез профилактика, да контролирам опасните състояния, вместо да се налага да ги лекуваме. Старая се да поддържам естествения баланс, така че всички „зъбни колела“ в този механизъм да работят.

Зъбите са само една брънка от многото, но никак не са за пренебрегване. Не става дума само за естетическата страна. Ако от ранна детска възраст имаме здрави зъби и добри хигиенни навици, можем да се радваме на по-добро усвояване на храната в бъдеще и да си спестим редица стомашни проблеми.

От камбанарията на двугодишния си опит като майка ще си позволя да обобщя ключовите моменти, през които преминахме, докато пробият 16 на брой зъбчета (остава ни да минем единствено през одисеята с кътниците :)).

С раждането на бебето

Разпространеното мнение е, че грижата за детските зъбки трябва да започне веднага след като се появи първото зъбче. Вниманието към устната хигиена обаче трябва да бъде повишено много преди това. Наред с всички останали грижи, които полагате за детето си, грижите за устната кухина би трябвало да започнат още след раждането на бебето.

Гледайки беззъбата усмивка на вашето прелестно детенце, едва ли ви изглежда уместно да четкате небцето му, но има други неща, с които всеки родител би следвало да се съобрази. Това означава, че трябва да помислим какво приема новороденото през устата си. Всяко нещо се отразява на неговото здраве. Най-сигурният стълб, на който може да се опрете, отново е природата: освен че е най-добрата храна, майчината кърма може да доведе и до появата на кариеси.

Добре е да се вземе предвид, че някои традиционни практики, като топенето на биберон с мед, храненето с подсладени хуманизирани млека, подсладена вода и плодови сокове, до които често се прибягва в опит да се успокои плачещото дете, предразполагат кърмачето още от най-ранна възраст към кариеси. В случай че новороденото не е изключително кърмено, специалистите съветват устата на бебето да се „почиства“ след всяко хранене, като му се даде да пие вода, която да намали киселинността в устата му.

Първото зъбче

Първата среща със стоматолога идва с поникването на първото млечно зъбче – обикновено между 6-ия и 7-ия месец. Тогава мъничето ще се срещне и с четката и пастата за зъби. Подходящите продукти за устна хигиена на толкова малко дете са специална четка и паста за зъби без флуор.

В периода до навършване на една годинка отговорността по измиване на наличните единични зъбчета се пада на родителското тяло. Сутрин и вечер, с идеята да се създаде рутина, е хубаво да се обърне внимание на всяко зъбче, колкото ситуацията позволява. Когато детето стане достатъчно осъзнато, тази задача ще падне върху неговите плещи :). 

Вече мога да четкам зъбките си сам

Около 18-тия си месец дъщеря ни започна да проявява интерес към хигиенния процес. Това беше и времето, когато започнахме да ѝ показваме каква е процедурата по миене на зъби. В началото заниманието ни приключваше доста бързо - толкова, че да опита пастата за зъби. По-късно започна да дъвче четката, така сякаш се приближаваше до идеята за изчеткването.

Как и кога да мия зъбите си

Вече навършила две години и посещаваща детска ясла, момичето ни започва да навлиза в света на големите. Тя вече има своя дневна рутина и знае, че след ставане трябва да отделим време за тоалет, измиване на зъбите, обличане и излизане от дома. Вечерната ни програма е в обратен ред, като миенето на зъбите обозначава, че е време за сън.

Настоящата ни задача е да я научим как правилно да измива всичките си зъбки. За тази цел се опитваме да удължим процеса до едноминутно четкане, показвам как се минава с пастата по всички възможни участъци – отпред, отвътре, дъвкателната повърхност на зъбите и езика.

Разбира се, детето най-лесно възприема, когато има нагледен пример пред себе си. Нашата сутрешна и вечерна хигиенна рутина се случва винаги заедно и пред огледалото, по съвет на денталния ни лекар. Така най-добре можем да проследим дали правилно почистваме зъбите си. За да обознача кога е изтекло времето за четкане, използвам таймера на телефона със специфична мелодия, която да даде сигнал, че успешно сме си свършили задачата.

Както започнах, така ми се иска и да завърша. А именно, че зъбите не са само фасада, за чийто изглед да се грижим. Трябва да възпитаме у детето си усет, че всяка част от неговото тяло е елемент от съвършено конструиран организъм. Всеки орган има определена функция и за да функционираме пълноценно трябва да се грижим, да пазим и ценим своите дадености, за да живеем здрави и хармонични.

0 коментара 7 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари