Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Смяната на пелените
Преди или след кърмене?
19 януари 2019. Без категория

Подреждаме приоритетите с помощта на гост автора ни – Деси Бетова, акушерка, консулант по кърмене и майка на три деца.

Смяната на пелените може да  е истинско предизвикателство за Вас, особено, ако сте родители за пръв път. В тази тема с продължение ще ви дадем много практически насоки как да се грижите бебето Ви да е сухо, чисто и със здрава кожа. А само няколко дни у дома с новородено и ще имате усещането, че сте сменяли пелени цял живот.

Няма правила за това кога да смените пелената – дали преди или след хранене. Много бебета се изхождат докато си хапват или малко след това, но ако новороденото Ви се събуди и пелените вече са пълни – няма нужда да чакате храненето да мине. Опасенията, че мъниците повръщат, ако ги преобуваме след хранене, в повечето случаи са неоснователни. Ако това много Ви притеснява – гушкайте бебето изправено няколко минути след кърмене. Можете да използвате и следния трик – вместо да хващате ходилата на новороденото и да повдигате тазът му нагоре, за да почистите дупето, наклонете бебето на една страна и ще имате видимост, за да избършете – това би предотвратило повръщането, а и е по-безопасно за гърба и кръста на мъничето.

Повечето новородени приемат смяната на пелените без проблем, освен ако не им е студено или ако не са много преуморени и гладни – в тези случаи нервничат или се „изключват“ и заспиват за известно време, а малко след това се будят озверели от глад. Затова помнете – кърменето е винаги с предимство при бебетата на няколко дни и е добре то да е често и да се случва, когато бебето е спокойно. Повечето бебета имат период на кротичко бодърстване преди да покажат първите знаци на глад  - можете да използвате този момент, за да смените пелената, след което без да се бавите – да нахраните детето. Помнете, че плачът е късен признак на глад и ако суетенето около преобуването е дълго – може да изпуснете спокойния за хранене момент, а това не е добре за бебето.

Няма нужда да миете бебето всеки път при смяна на напишкана пелена. Почиствайте добре обаче нааканото дупе – най-добре с вода, а ако сте на разходка или на път – с мокри кърпички. Погрижете се добре за кожните гънки и се убедете, че са добре подсушени, преди да сложите чистата пелена. Чисто и сухо – това обичайно е достатъчно, за да не се получват обриви. Ако последните са факт – може да използвате крем при подсичане, а в по-тежките случаи – различни лекарствени средства (най-често антигъбични мазила). За да не се стига до там използвайте кремчето превантивно или още при първо зачервяване. Бебешките пудри не са за предпочитане – от една страна са силно ароматизирани, от друга – може да бъдат вдишани от Вас или бебето и да създадат условия за отключване на непоносимост или алергия. Добра превенция срещу обривите е и да оставяте бебето голо поне по час на ден, при подходяща температура или гушнато върху вас.

За избора на пелени и подготовката: Производителите са обозначили номера съответстващи на килограмите или възрастта на бебето, но не винаги можете да разчитате на това. Затова може в началото да купувате пелени на бройка, докато уцелите най-подходящия размер за детето Ви. Опитна майка може да Ви покаже основните неща още преди раждането. За да се почувствате по-уверена, преди да дойде моментът да го правите сама, можете да се обърнете към акушерката от женската консултация или да посетите курс за подготовка за раждане и грижи за бебето – със сигурност малко упражнения върху кукла ще ви вдъхнат кураж. 

0 коментара 16 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари