Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Успокояване на новородено
24 ноември 2015. Добре дошъл, бебчо

След два месеца с бебе у дома вече сякаш успявам да различа типовете плач. Плач за сън, от умора или от превъзбуда, плач от глад, плач от колики или от болка... Добре, че детето е още малко, та плач от калпазанлък още няма. И за всеки вид плач трябва различна техника за успокоение. Естествено, всяка от тях е свързана с гушкане и целувки. 

Много се учудвах, когато преди години сварвах племенниците си да спят под съпровода на шум от сешоар или прахосмукачка. Тези „бели“ шумове се оказаха много ефективни при успокоението на бебетата. Вече имам свалено и специално приложение с различни шумове – включва от шума в утробата до монотонния шум на румолящо поточе. 

Танците с бебе на ръце и ритмичните леки подскачания също вършат чудеса за успокоението. Това е нож с две остриета, защото за момента бебето е сравнително леко, но като порасне вече няма да е толкова лесно. При извънредни ситуации, когато друго не помага, ползвам и това, а от скоро започнах да го слагам в слинг. Хем го гушкам, хем подскачам с него, хем не е толкова тежък и гърбът ми не се натоварва толкова. 

През лятото си бях набрала и лавандула и когато много се разстрои, му давам да я усети. Струва ми се, че и това върши работа. Като цяло съм забелязала, че ароматите го успокояват. И душгела, който ползваме ухае приятно. Не знам за това ли или защото просто обича водата, но бебето доста се успокоява, когато го къпя.

0 коментара 49 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари