Скъпи мами, добре дошли в нашето специално Бочко-място за споделяне. Тук 3 наши, а надяваме се скоро и ваши, приятелки – мамите Криси, Efimisque и Мария споделят личен опит и ни разказват какво ги радва и какво ги тревожи покрай грижата за техните малки слънчица. Каним ви да се присъедините, като участвате, коментирате и споделяте. Колкото повече мами, толкова по-добре!
Youtube Image
Инхалации
За бързо справяне с настинките и вирусите
15 декември 2015. Ходещи и бърборещи

Есенно-зимният период е благодатен за настинки и вируси, както при възрастните, така и при малките деца и бебетата. Ако живеете в голям град, може би предпочитате при лошо време да се разходите в близкия търговски център, мол или голям магазин. 

А ако сте от по-малък град, най-вероятно в лошото време се събирате с вашите приятелки и съседки, които също имат малки деца. Общото във всяка една от гореизброените ситуации е обмяната на вируси, които чудесно се предават в затворените пространства. Все пак, ако предпочитате да се разхождате навън отново не сте застраховани от вируси и настинки. Ако даваха диплома за боледуване, то голямата ми дъщеря вече щеше да е академик. От тръгването й на ясла на година и девет месеца до сега няма месец, в който да не е лепвала вирус или да е настивала. Независимо каква е диагнозата: хрема, грип, бронхит, остра вирусна инфекция, към лечението й назначено от лекар добавям и инхалации. Когато сме вкъщи и тя е болна от остра вирусна инфекция и има кашлица, приготвям отвара от лайка в тенджера, прибавям една супена лъжица сода за хляб, слагам хавлиена кърпа върху главата на дъщеря ми и тя диша парата над тенджерата. Ако кашлицата й е много силна, към лайката прибавям мащерка и градински чай, по-популярен като салвия. Така с 3-4 инхалации на ден в продължение на поне 3 дни успяваме да се справим по-бързо с проблема. В случаите, в които сме на гости и тя е със запушен нос и хрема, на помощ идва уредът за инхалация, като в него поставям чист физиологичен разтвор. Отново й правя инхалации на всеки 2-3 часа в продължение на няколко дни. Скоро гледах по телевизията и за нов вид инхалация – в специални медени къщички, където могат да се лекуват хора от всякакви възрасти, с изключение на бебета. 

Лично моят опит показва, че по-ефективните инхалации стават над тенджера с топла отвара от билки. Неудобството е, че детето се поти много обилно и не може да издържа по-дълго време. За малки бебета инхалациите са един от основните методи за справяне с настинки. И ако при по-голямата ми дъщеря си позволявам самолечение за ден-два, то при бебето вече консултацията с лекар е задължителна още при първите симптоми. И независимо дали голямото ми дете е с вирусна инфекция или настинка, чаят е неотменна част от напитките. Приготвям ги като букет от билки от мащерка, липа, салвия, лайка и малко сух босилек, а от скоро и мурсалски чай, който е любим на дъщеря ми. 

0 коментара 47 харесвания
Коментирай
Коментари ( 0 )
Все още няма добавени коментари